Erfgoeddag 8 april: Schatten aan de Vliet maandag 27 maart 2017

Een dag vol cultuur, workshops en watersport! Erfgoeddag: Schatten aan de Vliet

Genieten, cultuur opsnuiven en watersport! Het zijn de ingrediënten voor de tweede Erfgoeddag in Leidschendam-Voorburg op zaterdag 8 april 2017. Onder het motto ‘Schatten aan de Vliet’ stellen vele erfgoedlocaties hun deuren open. Ook wordt het toeristisch (vaar)seizoen feestelijk geopend.

Zo zijn er tijdens de Erfgoeddag onder meer stadswandelingen, rondleidingen, familieworkshops, creatieve workshops, tentoonstellingen en een tocht over de Vliet. Laat u verrassen op één van de vele locaties!

Burgemeester geeft startsein

Burgemeester Klaas Tigelaar geeft het startsein voor de Erfgoeddag met de inwerkingstelling van de historische pomp bij de Oude Kerk in Voorburg. Daarmee is ook gelijk het ‘Mooi Voorburg’-jaar geopend. ’s Middags is de opening van het toeristisch (vaar)seizoen door de Samenwerkende Watersport Leidschendam-Voorburg.

Erfgoedactiviteiten

Houtzaagmolen De Salamander, Museum Swaensteyn, Molen De Vlieger, Huygens’ Hofwijck, Stichting ‘Mooi Voorburg’, Erfgoed Leidschendam, Scouting Hubertus-Brandaan, Pius XII en Satoko Kitahara en veel andere partners zetten die dag hun beste beentje voor. Tijdens de workshop over Christiaan Huygens op Hofwijck leren kinderen alles over de uitvindingen en ontdekkingen van de wetenschapper. Scouting Pius XII brengt hen daarna per boot naar Houtzaagmolen De Salamander, waar de theorie in praktijk wordt gebracht in een houtbewerkingsworkshop. Op Hofwijck is ook een workshop over prinses Marianne en worden kastelen van klei gebouwd met medewerking van Scouting Hubertus-Brandaan. Wist u dat prinses Marianne een vooruitstrevende voorouder is van onze Oranjes? In Museum Swaensteyn hoort u meer over haar in een lezing door historicus Kees van der Leer. In de Oude Kerk speelt het carillon en worden kunstrondleidingen gegeven. Bij Molen De Vlieger kunt u de kracht van de wind ontdekken en bij de Bibliotheek aan de Vliet is de tentoonstelling ‘Energie van gisteren voor morgen’. Verder biedt de Vereniging Erfgoed Leidschendam een ontdekkingstocht met prijsvraag. En er is meer …

Opening toeristisch (vaar)seizoen

Met een vaartocht vanaf restaurant de KNIP in Voorschoten vieren we de opening van het toeristisch (vaar)seizoen. Burgemeester Pauline Bouvy-Koene en wethouder Inge Nieuwenhuizen ontvangen de schippers aan de Kniplaan. Daarna gaat het konvooi richting Houtzaagmolen De Salamander, om vervolgens – na aansluiting van de jeugd bij Scouting Hubertus-Brandaan - door te varen naar de Oude Haven in Voorburg. Daar geeft wethouder Frank Rozenberg de officiële aftrap voor het toeristisch (vaar)seizoen. Ook is vanaf 8 april de website ‘Zomer aan de Vliet’ live.

Geniet op 8 april van het brede aanbod van cultuur, erfgoed en watersport in onze mooie gemeente! Bekijk het volledige programma hier.